Οι μοναδικές γεύσεις και τα αγνά προϊόντα της Μεσσηνιακής γης ήταν οι απόλυτοι πρωταγωνιστές του φετινού σεμιναρίου Μεσσηνιακής γαστρονομίας που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και συμμετοχή πλήθους επαγγελματιών του χώρους της εστίασης.
Εφτά επαγγελματίες της περιοχής παρουσίασαν συναρπαστικούς γευστικούς συνδυασμούς και δημιουργική αξιοποίηση των Μεσσηνιακών προϊόντων, πλημμυρίζοντας με χρώματα και αρώματα την αίθουσα όπου πραγματοποιήθηκε το πρακτικό μέρος του σεμιναρίου, υπενθυμίζοντας σε όλους την πλούσια παράδοση του τόπου.
Είχε προηγηθεί το θεωρητικό μέρος της διοργάνωσης, με μια σειρά από ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες εισηγήσεις που ανέδειξαν την αξία της ολοκληρωμένης διαχείρισης μιας Μεσσηνιακής γαστρονομικής εμπειρίας για κάθε επισκέπτη της περιοχής.
Ειδικότερα, στην εναρκτήρια εισήγηση του σεμιναρίου ο κ. Θοδωρής Σπηλιώτης αναφέρθηκε στις αρχές του Αθωνικού Μάνατζμεντ και πώς αυτές μπορούν να έχουν πρακτική εφαρμογή στην οργάνωση και λειτουργία μιας επιχείρησης, ενώ στη συνέχεια ο κ. Γιώργος Πίττας εστίασε στην ανάγκη δημιουργίας γαστρονομικών κοινοτήτων με στόχο την προώθηση της Ελληνικής γαστρονομίας για την ανάπτυξη ουσιαστικά του συνόλου της τοπικής κοινωνίας. Ο κ. Δημοσθένης Μπρούσαλης από την πλευρά του ανέδειξε την αξία του σωστού branding και marketing στο στήσιμο ενός εστιατορίου και ολοκληρώνοντας το θεωρητικό σκέλος ο κ. Χάρης Τζανής παρουσίασε τους βασικούς κανόνες για την επίτευξη της γευστικής αρμονίας ποτού και φαγητού.
Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε φέτος στο πλαίσιο του 8ου Σχολείου Τουρισμού Καλαμάτας, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Μεσσηνίας και απευθύνθηκε σε ένα ευρύ κοινό με ουσιαστικό ενδιαφέρον για την εξέλιξη της γαστρονομικής παράδοσης της περιοχής.
Στόχος των σεμιναρίων Μεσσηνιακής γαστρονομίας που υλοποιεί το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου τα τελευταία έξι χρόνια, είναι να παρουσιάσει στους επαγγελματίες της εστίασης και του τουρισμού όλες τις τάσεις και εξελίξεις στον χώρο της γαστρονομίας, δείχνοντας παράλληλα τον δρόμο για μια συνολικά βιώσιμη ανάπτυξη της Μεσσηνίας, προς όφελος του αγροτικού τομέα, της κοινωνίας, του πολιτισμού και του ίδιου του περιβάλλοντος.