«Κρατάει» ικανοποιητικά η τιμή λαδιού στη Μεσσηνία
Τις ημέρες αυτές οι αγορές του ελαιολάδου έχουν περιέλθει σε ακινησία. Οι παραγωγοί (και οι ελαιοτριβείς και οι έμποροι) δεν είναι διατεθειμένοι για σοβαρές πωλήσεις, αναμένοντας υψηλότερες τιμές. Όμως και οι αγοραστές (βιομηχανία και Ιταλοί εισαγωγείς) δεν είναι διατεθειμένοι για μεγάλες αγορές, πρώτον, γιατί -ειδικά στον Ισπανία – βρίσκονται με τις δεξαμενές τους γεμάτες αποθέματα και, δεύτερον, γιατί και εκείνοι βρίσκονται σε στάση αναμονής.
Τι περιμένουν; Σύμφωνα με την ιστοσελίδα olivenews και τον Βασίλη Ζαμπούνη, τις ενδείξεις για την επερχόμενη εσοδεία 2016/17 στην Ισπανία. Εφέτος, όμως, η αναμονή θα παραταθεί, καθώς πολλοί φοβούνται ότι οι βροχές που έπεσαν, μπορεί μεν να ήταν ποσοτικά ικανοποιητικές, όμως κατανεμήθηκαν άνισα.
Έτσι υπάρχει ο κίνδυνος να συμβεί στην Ισπανία αυτό που έπαθε πέρυσι η Κεντρική Ελλάδα. Δηλαδή, μια εξαιρετική ανθοφορία, που όμως αποδείχτηκε «τζούφια», γιατί δεν έδεσε σε καρποφορία. Αλλά και στην Ελλάδα υπάρχουν φόβοι ότι οι αφύσικα υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του χειμώνα δε θα επιτρέψουν στα ελαιόδεντρα να έχουν μια καλή παραγωγή για την 2016/17.
Άρα, είναι λογικό, και όσο δεν υπάρχουν «μεγάλες ειδήσεις», οι τιμές για τους επόμενους 2-3 μήνες να διατηρηθούν στα σημερινά περίπου επίπεδα. Προφανώς με κάποιες μικροδιακυμάνσεις και ίσως με μια μάλλον πτωτική «διάθεση», για δύο λόγους.
Πρώτον, εξαιτίας των αποθεμάτων που αναφέραμε (η Ισπανία έχει σχεδόν 1 εκατ. τόνους, δηλαδή επάρκεια για περίπου 10 μήνες) και, δεύτερον, γιατί μία συνεχής άνοδος όπως των τελευταίων μηνών, συνήθως οδηγεί σε κάποια «διόρθωση», έστω και μικρής κλίμακας.
Κατά τα άλλα, καθώς η συγκομιδή και ελαιοποίηση ολοκληρώνονται, κατασταλάζουν και οι αριθμοί της εφετινής παραγωγής ελαιολάδου: η Ισπανία προσεγγίζει το 1,4 εκ. τόνους, η Ιταλία ίσως να ξεπεράσει τους 350 χιλ. τόνους και η Ελλάδα τους 275 χιλ. τόνους. Πρόκειται, δηλαδή, για μια πλήρη επιβεβαίωση των όσων εδώ και πάρα πολύ καιρό έχει γράψει το olivenews.gr.
Στο μέτωπο τώρα των τιμών, το 3,41 ενός συνεταιρισμού της Κρήτης, μπορεί να ακούγεται πολύ στην επικαιρότητα, όμως στην πράξη δεν υφίσταται πια. Η Κρήτη για τις καλές ποιότητες μέχρι 0,5° δίνει στον παραγωγό 3,0 – 3,10 ευρώ/κιλό, οι έμποροι-ελαιουργοί προσπαθούν να μεγιστοποιήσουν το κέρδος τους διεκδικώντας 3,20 – 3,25 ευρώ/κιλό (βυτίο, ex-factory).
Αντίστοιχα η Μεσσηνία βρίσκεται περί τα 0,50 ευρώ υψηλότερα, ενώ η Λακωνία κινείται μεταξύ 3,20 – 3,40 ευρώ (πολύ δύσκολα), πάντοτε για τιμές βυτίου, ex-factory. Τα λαμπάντε βάσης 5° είχαν τις τελευταίες ημέρες κάποιες απώλειες υποχωρώντας περίπου στα 2,60 ευρώ/κιλό. Τα παραπάνω ισχύουν με την αρχική επισήμανση ότι στην αγορά ελάχιστες συναλλαγές πραγματοποιούνται.
Στη Ισπανία οι τιμές των καλών έξτρα βρίσκονται από 3,15 έως 3,30 ευρώ/κιλό, του ραφινέ μεταξύ 3,05-3,10 και του βιομηχανικού λαμπάντε 1° μεταξύ 2,90 και 2,95 ευρώ/κιλό.