Παρ’ ότι η Κορωνέικη ποικιλία δικαιωματικά κυριαρχεί ως μονοποικιλιακό ελαιόλαδο στην Ελλάδα, υπάρχουν και άλλα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα άλλων ελληνικών ποικιλιών τα οποία χρήζουν διερεύνησης, προβολής και αξιοποίησης.

Στο πρόγραμμα «Εξαιρετικά παρθένο πολυποικιλιακό ελαιόλαδο: η τέχνη της σύνθεσης» αναλύθηκαν τα γευσιγνωστικά και αρωματικά χαρακτηριστικά που χαρακτηρίζουν τις ελληνικές ποικιλίες με σκοπό τη σύνθεση νέων γεύσεων και αρωμάτων σε πολυποικιλιακά ελαιόλαδα και τη σταθερή αναπαραγωγή τους σε κάθε ελαιοκομική περίοδο.

Εκπαιδευτές του προγράμματος ήταν διεθνώς αναγνωρισμένοι ειδικοί γευσιγνώστες του πολυποικιλιακού ελαιόλαδου. O Dr. Antonio Lauro, από την κατ’ εξοχήν εξαγωγική χώρα στο ελαιόλαδο, την Ιταλία, και ο Dr. Richard Gawel, από την Αυστραλία, μία χώρα με ιδιαίτερο εμπορικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα αλλά και έντονα αναπτυσσόμενη παραγωγή ελαιόλαδου.

Το διήμερο πρόγραμμα διεξήχθη σε τρεις πόλεις: Καλαμάτα, Χανιά και Αθήνα, σε μια προσπάθεια επικοινωνιακής προώθησης του Εργαστηρίου Γευσιγνωσίας Ελαιόλαδου Καλαμάτας. Συμμετείχαν περισσότερα από εξήντα στελέχη εταιρειών, παραγωγοί, και μέλη ομάδων γευσιγνωσίας ενώ σημαντική ήταν και η παρουσία στην Αθήνα της κα. Selin Ertur, διακεκριμένης γευσιγνώστριας και τέταρτης γενιάς παραγωγός ελαιόλαδου της Τουρκίας.

Σκοπός της πρώτης ημέρας του προγράμματος ήταν η αρωματική ανάλυση και περιγραφή των κυριότερων ελληνικών ποικιλιών: Κορωνέικη, Μανάκι, Αθηνολιά, Κολοβή, Μάκρη, Τσουνάτη, Μεγαρίτικη, Αμφίσσης, Καλαμών και Μαυρολιά. Κατά τη δεύτερη ημέρα πραγματοποιήθηκε σύνθεση πολυποικιλιακών ελαιόλαδων με βάση ζητούμενα γευσιγνωστικά και αρωματικά χαρακτηριστικά αλλά και αναγνώριση των επιμέρους ποικιλιών πολυποικιλιακού ελαιόλαδου.

Η δράση υποστηρίχθηκε από το τεχνικό πρόγραμμα του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιόλαδου αλλά και την αρωγή χορηγών του Εργαστηρίου και συγκεκριμένα των εταιρειών «Kalamata Papadimitriou», «AGRO.POLY», «Σύμπραξη Συμβουλευτική» και του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, σταθερού υποστηρικτή του Εργαστηρίου από το 2012, τους οποίους και ευχαριστούμε.

Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει και στις εταιρείες που με μεγάλη ευγένεια προσέφεραν τα ελαιόλαδά τους για τις ανάγκες του προγράμματος και συγκεκριμένα:
AGRO.POLY (ποικιλία Μαυρολιά), Ανώνυμος Βιομηχανική Εταιρία «ΑΝΑΤΟΛΗ» (ποικιλία Τσουνάτη), Αναστάσιος Βλαχόπουλος (ποικιλία Μανάκι), Eirini Plomariou (ποικιλία Κολοβή), Ελαιοτριβείο «ΚΥΚΛΩΠΑΣ Α.Ε.» (ποικιλία Μάκρη) , Epikouros Organic Products (ποικιλία Κορωνέικη), Μηλιώνης Ηλίας & ΣΙΑ (ποικιλία Κορωνέικη), Pelion Olive Farms (ποικιλία Αμφίσσης), Σεραφείμ Γκίκας (ποικιλία Μεγαρίτικη), Sotirali-Bio Pure Organic Olive oil products and Honey (ποικιλία Αθηνολιά).