Σύγχρονες μορφές αγροδιατροφικής επιχειρηματικότητας

2019

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΡΑΣΗΣ

Η επιχειρηματικότητα στον αγροδιατροφικό τομέα βρέθηκε στο επίκεντρο της ημερίδας που διοργάνωσε την Δευτέρα 13 Μαΐου στην Καλαμάτα, το Κέντρο Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας Μεσσηνίας. Κατά τη διάρκεια των εργασιών, καταξιωμένοι επιστήμονες και επιτυχημένοι επιχειρηματίες μετέδωσαν τη γνώση και τις εμπειρίες τους σε ζητήματα αγροδιατροφικής επιχειρηματικότητας. Στόχος της ημερίδας ήταν να αναδειχθούν οι απαιτήσεις, τα κρίσιμα σημεία και η στρατηγική συνεργειών για την ανάπτυξη επιτυχημένων αγροδιατροφικών επιχειρήσεων.

Το πρόγραμμα των ομιλιών είχε ως εξής :

Την ημερίδα άνοιξε ο Δρ. Αναστάσιος Δάρρας, Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, που παρουσίασε μια ανασκόπηση της έρευνας του στα ενδημικά αρωματικά/φαρμακευτικά φυτά σε συνεργασία με το Ίδρυμα Καπετάν «Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου». Αναφέρθηκε στα πρωτόκολλα πολλαπλασιασμού και καλλιέργειας των φυτών και στα αποτελέσματα των βιοχημικών αναλύσεων των φυτικών ειδών με έμφαση στα υγειοπροστατευτικά συστατικά τους. Ανέλυσε τους τρόπους αξιοποίησης των ερευνητικών δεδομένων στα μεσογειακά ανθοκομικά και ενδημικά είδη και έδωσε στοιχεία και παραδείγματα ανάδειξης των μεσογειακών φυτών με τη δημιουργία «έξυπνων» μονάδων παραγωγής και τη διαμόρφωση συνεργατικών σχημάτων συνεργασίας.

Ο κ. Φιλοποίμην (Μάκης) Παπούλιας, δραστήριος επιχειρηματίας και εμπνευστής της «Αρκαδιανής», παρουσίασε τον γνωστό και όμορφο πολυχώρο, που βρίσκεται στο χωριό Ψάρι Τρικολώνων Γορτυνίας. Η «Αρκαδιανή» είναι μια αγροτουριστική μονάδα σε ένα οικόπεδο 10 στρεμμάτων με κτήρια από πέτρα και ξύλο και σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και στο ύφος του χωριού. Διοικείται από νέους ανθρώπους, συντοπίτες και ο εμπνευστής της συμμετέχει εθελοντικά μαζί με μία ομάδα ατόμων που κατάγονται από το χωριό, δίνοντας ζωή σε ένα έρημο μέχρι τότε τόπο. Παράγουν προϊόντα που, εκτός από το μικρό μαγαζάκι μέσα στο κτίριο, διανέμονται σε πανέμορφες συσκευασίες σε μαγαζιά της Ελλάδας ή μέσω διαδικτύου από την ιστοσελίδα τους.

Στη συνέχεια ο Δρ. Κώστας Δελής, Επίκουρος Καθηγητής Γενετικής και Βιοτεχνολογίας Φυτών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της πενταετούς ερευνάς του στην παραδοσιακή ποικιλία τομάτας «Χοντροκατσαρή». Επιχειρηματολόγησε γιατί αξίζει να μελετάμε τις παραδοσιακές ποικιλίες και με μια σειρά παραδειγμάτων ανέλυσε τις διαφορές ανάμεσα σε παραδοσιακές ποικιλίες και υβρίδια. Παρουσίασε αναλυτικά ευρήματα τη μελέτης της τομάτας «Xοντροκατσαρή», αναφορικά με την παραγωγικότητα, τη μετασυλλεκτική ζωή και το «μικροβίωμα» της ποικιλίας. Έβαλε ως απώτερους στόχους την συστηματική σποροπαραγωγή φυταρίων ανθεκτικών σε ασθένειες, αλλά και την ανάδειξη του ΤΕΙ Πελοποννήσου σε «διατηρητή» της χοντροκατσαρής τομάτας και άλλων παραδοσιακών Ελληνικών ποικιλιών.

κ. Γιώργος Κόκκινος, Πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών «Νηλέας», απάντησε με σαφήνεια σε καίρια ερωτήματα σχετικά με τις Ομάδες Παραγωγών, όπως: τι είναι, πως ιδρύονται, ποιες είναι οι διαφορές τους σε σχέση με τους συνεταιρισμούς, ποια είναι τα οφέλη μιας Ομάδας. Έδωσε χρήσιμες πληροφορίες για την πιστοποίηση των Ομάδων Παραγωγών και την Σύσταση Νομικού προσώπου. Κατέθεσε τις απόψεις του αναφορικά με τους παράγοντες που καθορίζουν την επιτυχία της ΟΠ, τις αδυναμίες της Ελληνικής γεωργίας και τις προτάσεις του για τη βελτίωση της συνεργατικότητας.

Ακολούθησε ο κ. Γεώργιος Παπαδόπουλος, Πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών «Μακεδονικοί Αμπελώνες», που παρουσίασε την Ομάδα επιτραπέζιων σταφυλιών της ποικιλίας «Crimson». Ιδρύθηκε στην περιοχή του Κιλκίς το 2015,από 16 αγρότες, με δέσμευση στην αφοσίωσή τους στην ποιότητα και την εξωστρέφεια και σκοπό την παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας. Τα μέλη της ομάδας υιοθέτησαν τη χρήση μετεωρολογικών σταθμών και αισθητήρων εδάφους, που τους επιτρέπουν να ελαχιστοποιούν τις εισροές, να μεγιστοποιούν την ποιότητα και να βελτιστοποιούν τις αποδόσεις. Οι υπηρεσίες ανάλυσης και ερμηνείας των δεδομένων, καθώς και η αγρονομική καθοδήγηση της ομάδας παρέχονται από την Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης.

Στο τέλος των εισηγήσεων ακολούθησε συζήτηση με το κοινό, όπου τέθηκαν ερωτήματα προς τους ομιλητές και έγιναν τοποθετήσεις. Την ημερίδα συντόνισε ο Δρ. Γεώργιος Παπαγεωργίου, American College of Greece.

Κλείνοντας ο Δρ. Φίλιππος Παπαδόπουλος, διευθυντής του γραφείου στρατηγικών έργων της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης, παρουσίασε την πορεία του Κέντρου από την έναρξη του μέχρι σήμερα καθώς και τις συμβουλευτικές υπηρεσίες που παρέχει το Κέντρο σε νεοφυείς επιχειρήσεις και έθεσε τους μελλοντικούς στόχους.

Μοιραστείτε το

Σχετικές Δράσεις
Εικονικό Μουσείο Μεσσηνιακής Διατροφής
Γιορτή Μεσσηνιακής Γαστρονομίας 2019