Αρχαία πολιτιστική κληρονομιά της Μεσσηνίας

2024

Ανάδειξη αρχαιολογικού χώρου Ίκλαινας

 Με τη στήριξη του Ιδρύματος, συνεχίστηκε η ανασκαφή στην αρχαία Ίκλαινα από τον καθηγητή Μιχάλη Κοσμόπουλο. Παράλληλα, εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο η εκπόνηση μελέτης για την ανάπτυξη και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου (master plan, οδοποιία, πρόσβαση, αναστηλώσεις, συντηρήσεις), ενώ ήδη δρομολογείται η σχετική χρηματοδότηση. 

Αποκάλυψη θέατρου αρχαίας Θουρίας 

Με τη συμβολή του Ιδρύματος, συνεχίστηκε η ανασκαφή στην αρχαία Θουρία από την αρχαιολόγο Ξένη Αραπογιάννη. Σταδιακά αποκαλύπτεται το θέατρο της πόλης, αναδεικνύοντας τις καταστροφές που υπέστη το μνημείο προκειμένου το αρχαίο δομικό υλικό να χρησιμοποιηθεί στην οικοδόμηση μεταγενέστερων αγροτικών κτισμάτων. Παράλληλα, σε δοκιμαστικές τομές που πραγματοποιήθηκαν σε γειτονικές θέσεις, ήρθε στο φως τμήμα του οχυρωματικού τείχους της αρχαίας πόλης, καθώς και ανάλημμα εξαιρετικής διατήρησης. Αποκαλύφθηκαν, επίσης, διάσπαρτα ενεπίγραφα αρχιτεκτονικά μέλη που προέρχονται από μεγαλειώδες δημόσιο οικοδόμημα ελληνιστικών χρόνων, το οποίο θα πρέπει να αναζητηθεί στην ευρύτερη περιοχή. 

Νέα σημαντικά ευρήματα στο Ανάκτορο του Νέστορα

Με τη στήριξη του Ιδρύματος, συνεχίστηκε χωρίς χειμερινή διακοπή η ανασκαφή δύο μυκηναϊκών τύμβων στον χώρο του Παλατιού του Νέστορα από τους αρχαιολόγους Jack Davis και Shari Stalker. Τα σημαντικά κινητά ευρήματα που ήρθαν στο φως, όπως χρυσά εγχάρακτα δακτυλίδια, αγγεία και γυάλινες χάντρες, φανερώνουν την ύπαρξη τοπικής αριστοκρατίας και μαρτυρούν τις εμπορικές σχέσεις της Μεσσηνίας με την Κρήτη και την ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα, εντοπίστηκε μνημειακό κτήριο της μέσης Μυκηναϊκής περιόδου με τράπεζα προσφορών και αγγεία για την πραγματοποίηση τελετών. Σχηματίζεται πλέον ένας σημαντικός ενιαίος αρχαιολογικός χώρος μαζί με τον γνωστό τύμβο, το Ανάκτορο και τον τάφο του Πολεμιστή.

Μοιραστείτε το

Σχετικές Δράσεις
10ος Παιδικός Σταθμός Δήμου Αχαρνών & Δεσμός
Μητρόπολη Μεσσηνίας – Ταμείο Αρωγής Απόρων Φοιτητών