Ανάλυση των δευτερογενών βιο-ενεργών μεταβολιτών της κορινθιακής σταφίδας που παράγεται στη Μεσσηνία

2015

ΣΥΝΟΨΗ ΕΡΕΥΝΑΣ

Έχει αποδειχθεί ότι η Κορινθιακή (μαύρη) σταφίδα είναι πλούσια σε πολυφαινολικές ενώσεις και ότι μπορεί αν έχει αντιοξειδωτική δράση, ενώ σε κλινική μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε διαβητικούς ασθενείς έδειξε ότι η κατανάλωση σταφίδας μειώνει την πίεση και την χοληστερόλη. Προκειμένου να αναδειχθεί η αξία και η μοναδικότητα της μαύρης σταφίδας Μεσσηνίας μελετήθηκαν οι δευτερογενείς μεταβολίτες που περιέχει, δεδομένου ότι πολλά από αυτά είναι ευεργετικά για τον άνθρωπο.

Η Κορινθιακή σταφίδα παράγεται σχεδόν αποκλειστικά στη Νότια Ελλάδα. Άλλα είδη σταφίδας που καταναλώνονται ευρέως σε όλο τον κόσμο είναι σουλτανίνα, που παράγει κυρίως η Τουρκία και οι σταφίδες που παράγονται στην Καλιφόρνια. Προηγούμενες φυτοχημικές έρευνες δείχνουν την παρουσία των ανθοκυανινών, φλαβονοειδών και φαινολικών οξέων. Ο σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν η συγκριτική φυτοχημική ανάλυση των τριών ειδών σταφίδας.

Η μελέτη εκπονήθηκε το 2015 από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με τη συγχρηματοδότηση του Ιδρύματος “Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου” και της εταιρείας ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ.

Μοιραστείτε το

Σχετικές Δράσεις
Εκπαιδευτικά σεμινάρια γευσιγνωσίας ελαιολάδου
Σεμινάρια Μεσσηνιακής Γαστρονομίας 2015