Ανάλυση των δευτερογενών βιο-ενεργών μεταβολιτών της κορινθιακής σταφίδας που παράγεται στη Μεσσηνία
ΣΥΝΟΨΗ ΕΡΕΥΝΑΣ
Έχει αποδειχθεί ότι η Κορινθιακή (μαύρη) σταφίδα είναι πλούσια σε πολυφαινολικές ενώσεις και ότι μπορεί αν έχει αντιοξειδωτική δράση, ενώ σε κλινική μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε διαβητικούς ασθενείς έδειξε ότι η κατανάλωση σταφίδας μειώνει την πίεση και την χοληστερόλη. Προκειμένου να αναδειχθεί η αξία και η μοναδικότητα της μαύρης σταφίδας Μεσσηνίας μελετήθηκαν οι δευτερογενείς μεταβολίτες που περιέχει, δεδομένου ότι πολλά από αυτά είναι ευεργετικά για τον άνθρωπο.
Η Κορινθιακή σταφίδα παράγεται σχεδόν αποκλειστικά στη Νότια Ελλάδα. Άλλα είδη σταφίδας που καταναλώνονται ευρέως σε όλο τον κόσμο είναι σουλτανίνα, που παράγει κυρίως η Τουρκία και οι σταφίδες που παράγονται στην Καλιφόρνια. Προηγούμενες φυτοχημικές έρευνες δείχνουν την παρουσία των ανθοκυανινών, φλαβονοειδών και φαινολικών οξέων. Ο σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν η συγκριτική φυτοχημική ανάλυση των τριών ειδών σταφίδας.
Η μελέτη εκπονήθηκε το 2015 από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με τη συγχρηματοδότηση του Ιδρύματος “Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου” και της εταιρείας ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ.