Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Η χαρτογράφηση των γευσιγνωστικών χαρακτηριστικών της Κορωνεικής ποικιλίας στη Μεσσηνία

2016

ΣΥΝΟΨΗ ΕΡΕΥΝΑΣ

Οι κλιματικές συνθήκες, οι καλλιεργητικές πρακτικές, το στάδιο ωρίμανσης του καρπού, και ο τύπος του ελαιοτριβείου είναι κάποιοι από τους βασικούς παράγοντες που καθορίζουν τα γευσιγνωστικά χαρακτηριστικά μιας ποικιλίας ελαιόλαδου. Στη Μεσσηνία όπου καλλιεργείται σχεδόν αποκλειστικά η κορωνέικη ποικιλία υπάρχουν τρεις κλιματικές ζώνες και η συγκομιδή του καρπού γίνεται σε διάφορα στάδια ωρίμανσης. Στη συγκεκριμένη έρευνα θα δημιουργηθεί ένας γευσιγνωστικός χάρτης της Μεσσηνίας. Ο χάρτης θα μπορεί να ανανεώνεται με την ενσωμάτωση των αναλύσεων του Εργαστηρίου Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου, του ΤΕΙ Πελποννήσου, σε ετήσια βάση. Από τη δράση αναμένεται να ωφεληθούν οι παραγωγοί ώστε να σχεδιάσουν την καλλιεργητική τους πρακτική, με βάση τα γευσιγνωστικά χαρακτηριστικά του ελαιόλαδου που επιθυμούν να παράξουν.

Σκοπός της μελέτης είναι να αναγνωρισθούν τα γευσιγνωστικά χαρακτηριστικά της κορωνέικης ποικιλίας στις τρεις διαφορετικές κλιματικές ζώνες της Μεσσηνίας και να συσχετισθούν με το στάδιο ωρίμανσης του καρπού και τον τύπο του ελαιοτριβείου. Επίσης, θα χαρτογραφηθούν και αποτυπωθούν όλα τα στοιχεία σε έναν δυναμικό ψηφιακό χάρτη, αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Εργαστηρίου Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου ώστε να είναι εύκολα προσβάσιμα στους ανθρώπους του ελαιόλαδου.

Το Ίδρυμα “Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου” υποστηρίζει την εν λόγω δράση που υλοποιεί το Εργαστηρίου Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου, του ΤΕΙ Πελποννήσου. Ο συγκεκριμένος χάρτης και τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να δημοσιευθούν εντός του 2016.

Μοιραστείτε το

Σχετικές Δράσεις
Εκπαιδευτικά σεμινάρια γευσιγνωσίας ελαιολάδου
Σχέδιο για τη βιώσιμη ανάπτυξη του αγροτικού τομέα στη Μεσσηνία