Ανασυγκρότηση Βορειας Ευβοιας

2024
Β. Ευβοια

Κατά το 2022, ολοκληρώθηκε η μελέτη αγροδιατροφής του Προγράμματος Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021. Η μελέτη, η οποία αποτελεί μέρος του συνολικού προγράμματος ανασυγκρότησης «Εύβοια Μετά», στηρίχθηκε σε τρεις πυλώνες—ανθρώπινο δυναμικό, υποδομές, οργάνωση/συνέργειες—ώστε να σχεδιαστούν ανάλογα οι υποστηρικτικές δράσεις. 

Σημείο εκκίνησης της μελέτης αποτέλεσε η καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης όσον αφορά τη συμμετοχή του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα στη συνολική Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία (ΑΠΑ) της Εύβοιας. Ακολούθησε ανάλυση SWOT, όπου έγινε προσπάθεια αποτύπωσης όλων των δυνατών σημείων και των αδυναμιών των επιμέρους κλάδων της αγροδιατροφής, ενώ ταυτόχρονα εντοπίστηκαν οι ευκαιρίες που πρέπει να αξιοποιηθούν για την περαιτέρω ενδυνάμωση του τομέα, καθώς και οι απειλές που πρέπει να αντιμετωπιστούν. 

Τέλος, οριστικοποιήθηκε η στρατηγική με βασικούς στόχους την ενίσχυση των παραγωγών, τη στήριξη της αλυσίδας εφοδιασμού και την ενδυνάμωση της σχέσης των καταναλωτών με τα προϊόντα της Β. Εύβοιας. Ως αποτέλεσμα, έχουν προταθεί δράσεις που αφενός δίνουν αναπτυξιακή προοπτική στην περιοχή, αφετέρου αποτελούν πρότυπο για κάθε περιοχή που χρειάζεται άμεση ενίσχυση ενός τομέα. Οι δράσεις αυτές, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως έργα-φωτοδότες και υλοποιούνται ήδη, αφορούν την εγκατάσταση συστήματος ευφυούς γεωργίας στον συνεταιρισμό των Ροβιών, την ίδρυση πρότυπου δημόσιου δασικού μελισσοκομείου, καθώς και την έκθεση ευβοϊκών προϊόντων στο μετρό της Αθήνας. Παράλληλα, προτάθηκε μια σειρά από μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες δράσεις, οι οποίες έχουν ενταχθεί στον ευρύτερο αναπτυξιακό σχεδιασμό για τη Βόρεια Εύβοια, των οποίων η υλοποίηση έχει ήδη δρομολογηθεί. Στις δράσεις αυτές περιλαμβάνεται η δημιουργία ενεργειακής κοινότητας, η ίδρυση μελισσοκομικής σχολής κ.ά.

Μοιραστείτε το

Σχετικές Δράσεις
Γεωπονική συνάντηση σε Κορώνη και Φιλιατρά
Γιορτή Μεσσηνιακής Γαστρονομίας 2019