ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ

Η ιστορία μας, από το χθες στο σήμερα

Το Ίδρυμα “Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου” είναι ένα κοινωφελές, ιδιωτικό, μη κερδοσκοπικό ίδρυμα το οποίο ιδρύθηκε το 2011, προς τιμήν των Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου. Κέντρο μας, η Μεσσηνία, ο τόπος που γέννησε το όραμά μας και που καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις, ώστε να αποτελέσει ένα πρότυπο αειφόρου ανάπτυξης για όλη την Ελλάδα. 

Με όραμα για τον τόπο και πίστη στις ιδέες και τις ικανότητες των Ελλήνων παραγωγών και επιχειρηματιών, σχεδιάζουμε, διαχειριζόμαστε και χρηματοδοτούμε προγράμματα που αφορούν έρευνας, εκπαίδευσης και υποστήριξης τοπικών δομών της Μεσσηνίας, αλλά και όλης της χώρας, που η στρατηγική και οι αξίες τους εναρμονίζονται με το όραμα των εμπνευστών και ιδρυτών μας, Καπετάν Βασίλη και η Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου.

Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος
Μια χρυσή πορεία

Ο Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος γεννήθηκε στις 29 Ιουνίου του 1935 και μεγάλωσε στο Διαβολίτσι Μεσσηνίας. Στις 2 Φεβρουαρίου του 1953, σε ηλικία 18 ετών, μπάρκαρε από το λιμάνι του Πειραιά με εξάμηνη άμισθη σύμβαση και, στο 20ετές ταξίδι της ναυτικής του καριέρας, κατάφερε να προαχθεί σε όλους τους βαθμούς της ναυτικής ιεραρχίας. Το 1962 γνωρίζονται με την Κάρμεν Κυρίτση, με την οποία παντρεύτηκαν το 1964 και απέκτησαν τρεις γιους.

Το 1974, ο Καπετάν Βασίλης ίδρυσε την Costamare Shipping Co S.A. και σύντομα αγόρασε το πρώτο καράβι του στόλου, ένα μικρό cargo πλοίο, το “Carmen”. Τα χρόνια της ναυτιλιακής κρίσης του 1980 τον οδήγησαν στη μεγάλη στροφή του στα πλοία-container, με πίστη ότι «δεν υπάρχουν εύκολα και δύσκολα, υπάρχουν μονό γνωστά και άγνωστα». Η απόφαση του αυτή οδήγησε στη δημιουργία της μεγαλύτερης ανεξάρτητης ιδιωτικής εταιρείας πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1980, οραματίζεται την Costa Navarino, μια ποιοτική επένδυση που, αφενός, θα τοποθετούσε τη Μεσσηνία στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη και, αφετέρου, θα επέτρεπε στους ανθρώπους της περιοχής να εργαστούν και να παραμείνουν στη γενέτειρά τους.

Η έντονη οικολογική δράση του Καπετάν Βασίλη είναι εμφανής ήδη από το 1970, ως ένα από τα πρώτα μέλη της Ελληνικής Ένωσης Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (HELMEPA) και ιδρυτικό μέλος της παιδικής HELMEPA. Το 1998 η HELMEPA Junior έλαβε το βραβείο Global 500 του UNEP (Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα Ηνωμένων Εθνών), ενώ το 2008 η Costamare ήταν η πρώτη ναυτιλιακή εταιρεία παγκοσμίως που εναρμονίστηκε πλήρως με τις νέες διεθνείς οδηγίες για τους δείκτες CO2.

Ο Καπετάν Βασίλης συμμετείχε στα Διοικητικά Συμβούλια ελληνικών και διεθνών οργανισμών και έχει βραβευτεί και αναγνωριστεί για τη δραστηριότητα και την προσφορά του από σημαντικούς φορείς, όπως η Ακαδημία Αθηνών, το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, τα Επτά Επιμελητήρια Πελοποννήσου, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας, η Λέσχη Επιχειρηματικότητας κ.ά.

Το 2005, μετά από 57 χρόνια εργασίας, ο Καπετάν Βασίλης ανακοίνωσε ότι αποσύρεται, αφήνοντας τη διεύθυνση και διαχείριση των εταιρειών στους τρεις γιους του. Στις 25 Ιανουαρίου του 2011, έφυγε για το τελευταίο του ταξίδι έχοντας προλάβει να αποκτήσει πολλά εγγόνια και να δει να ολοκληρώνονται πολλά από τα όνειρα και τα σχέδιά του, σε θάλασσα και στεριά.

Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου
Το όραμα συνεχίζεται.

Η Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου ή αλλιώς Κάρμεν Α. Κυρίτση κατάγεται από ένα μικρό χωριό στην περιοχή του Τυρνάβου. Αν και γεννήθηκε σε μια εποχή που η τύχη των νέων κοριτσιών ήταν προδιαγεγραμμένη, η ίδια κατάφερε με πείσμα να τελειώσει το Γυμνάσιο και να σπουδάσει στη Γαλλική Φιλολογία του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Λίγα χρόνια αργότερα, το 1962 γνώρισε τον μετέπειτα σύζυγό της, Καπετάν Βασίλη, και μαζί έφτιαξαν με αγάπη και σεβασμό μια κοινή ζωή και μια δεμένη οικογένεια, αποκτώντας τρεις γιους: τον Κωνσταντίνο, τον Αχιλλέα και τον Χρήστο.

Αν και ο Καπετάν Βασίλης έπρεπε να ταξιδεύει για μεγάλα χρονικά διαστήματα στις θάλασσες όλου του κόσμου, “η Κάρμεν του” παρέμενε σταθερά η πυξίδα της ζωής του και το λιμάνι του, εμπνέοντας και στηρίζοντας τα όνειρα του και την πλούσια οικολογική και κοινωνική δράση του.

Η Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου είχε καθοριστικό ρόλο στη ζωή και το έργο του Καπετάν Βασίλη, για αυτό και ήταν ο ιδανικός άνθρωπος να συνεχίσει το όραμά του, όταν εκείνος έπαψε να βρίσκεται εν ζωή. Πλέον, με την πολύτιμη βοήθεια του διοικητικού της συμβουλίου, φροντίζει συστηματικά ώστε το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου” να διαφυλάσσει τον αυθεντικά κοινωφελή χαρακτήρα του και να πραγματώσει το όραμα του Καπετάν Βασίλη: H Μεσσηνία να αναδειχθεί πρότυπο αειφορίας και βιώσιμης ανάπτυξης για όλη τη χώρα.

1935

Τα χρόνια της νεότητας

Ο Καπετάν Βασίλης γεννιέται στις 29 Ιουνίου στο Διαβολίτσι της Μεσσηνίας, όπου και περνά τα παιδικά του χρόνια. Αναγκάζεται να μετοικήσει στην Αθήνα κατά τα «καταστρεπτικά», όπως τα χαρακτήριζε, χρόνια του Εμφυλίου, όπου και πρωτοαντίκριζει τη θάλασσα σε ηλικία 13 ετών. Ενώ εργάζεται, καταφέρνει να αποφοιτήσει από νυχτερινό Γυμνάσιο.
1962

Η Κάρμεν

Γνωρίζει τη γυναίκα της ζωής του, την Κάρμεν Α. Κυρίτση, παντρεύονται το 1964 και αποκτούν τρεις γιους.
1980

Η στροφή

Μέσα στη ναυτιλιακή κρίση, ο ίδιος, πιστεύοντας ότι «δεν υπάρχουν εύκολα και δύσκολα, υπάρχουν μονό γνωστά και άγνωστα», αποφασίζει να στραφεί σε πλοία container και να δημιουργήσει τη μεγαλύτερη ανεξάρτητη ιδιωτική εταιρεία πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο.
1997

Η υλοποίηση

Ο Καπετάν Βασίλης έχει ήδη αγοράσει μεγάλο τμήμα της απαιτούμενης γης και ιδρύει την ΤΕΜΕΣ, που αναλαμβάνει την υλοποίηση του οράματος της Costa Navarino.
2005

Το τέλος μιας εποχής

Μετά από 57 χρόνια εργασίας, ο Καπετάν Βασίλης αποσύρεται προκειμένου να αφιερώσει χρόνο στη σύζυγό του Κάρμεν και στα εγγόνια του, αφήνοντας τη διεύθυνση και διαχείριση των εταιρειών στους τρεις γιους του.
2011

Το τελευταίο ταξίδι

Στις 25 Ιανουαρίου, ο Καπετάν Βασίλης φεύγει για το τελευταίο του ταξίδι, έχοντας προλάβει να αποκτήσει πολλά εγγόνια και έχοντας δει να ολοκληρώνονται πολλά από τα όνειρα και τα σχέδιά του, σε θάλασσα και στεριά.
1953

Το πρώτο ταξίδι

18 ετών πια, μπαρκάρει από το λιμάνι του Πειραιά με εξάμηνη άμισθη σύμβαση και χωρίς κάλυψη της τροφοδοσίας του. Στα 20 συνεχή χρόνια της ναυτικής του καριέρας προάγεται σε όλους τους βαθμούς της ναυτικής ιεραρχίας.
1974

Το πρώτο πλοίο

Ιδρύει την Costamare Shipping Co S.A. και σύντομα αγοράζει το πρώτο καράβι του στόλου, ένα μικρό cargo πλοίο το οποίο μετονομάζει σε “Carmen”.
1985

Το όραμα

Γεννιέται η μεγαλόπνοη ιδέα και το όραμα για την Costa Navarino: μια ποιοτική επένδυση που, αφενός, θα τοποθετούσε τη Μεσσηνία στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη και, αφετέρου, θα επέτρεπε στους ανθρώπους της περιοχής να εργαστούν και να παραμείνουν στη γενέτειρά τους.
1999

Μεταλλευτική δραστηριότητα

Ιδρύεται η GEOHELLAS, μια εταιρεία μεταλλευτικής δραστηριότητας, με αντικείμενο την εξόρυξη, επεξεργασία και διάθεση ανόργανων βιομηχανικών ορυκτών από τα κοιτάσματα της εταιρείας στη Μακεδονία.
2010

Η λειτουργία της Costa Navarino

Ξεκινά η λειτουργία της πρώτης περιοχής στην Costa Navarino, η οποία περιλαμβάνει ξενοδοχεία, γήπεδο γκολφ, συνεδριακό κέντρο, spa και άλλες υποδομές, σε μία περιοχή έκτασης περίπου 1.300 στρεμμάτων.
Το Διοικητικό Συμβούλιο
Η νέα εποχή του Ιδρύματος
Αχιλλέας
Κωνσταντακόπουλος
Πρόεδρος
Κωνσταντίνος
Κωνσταντακόπουλος
Αντιπρόεδρος
Χρήστος
Κωνσταντακόπουλος
Γραμματέας
Δημήτριος
Φρυδάς
Ταμίας
Κάρμεν
Κωνσταντακοπούλου
Μέλος
Ειρήνη
Γκούμα
Μέλος
Κωστάντζα
Σμπώκου - Κωνσταντακοπούλου
Μέλος
Μαρίνα
Κωνσταντακοπούλου
Μέλος
Γεώργιος
Κουτεντάκης
Μέλος