Η Ιστορία στο πιάτο II

2024

Η Ιστορία στο πιάτο II

Μια διαγενεακή δράση για την ανάδειξη της μεσσηνιακής γαστρονομίας

Σε μια Ευρώπη που ο μέσος όρος ηλικίας διαρκώς ανεβαίνει, η διαγενεακή εκπαίδευση αποτελεί πολύτιμο εργαλείο για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και την εξάλειψη στερεοτυπικών προκαταλήψεων που αφορούν την ηλικία. Η κοινότητα ατόμων 3ης και 4ης ηλικίας μπορεί να διαδραματίσει ενεργό ρόλο εντός μιας εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Επιπρόσθετα, κατέχοντας γνώσεις και βιώματα, που αφορούν την ιστορία και την πολιτισμική ταυτότητα ενός τόπου, οι άνθρωποι αυτών των ηλικιακών ομάδων δίνουν τη δυνατότητα στις νεότερες γενιές να γνωρίσουν, να προστατεύσουν, αλλά και να διανθίσουν με σύγχρονες μεθόδους τα όσα έχουν ταξιδέψει ως το σήμερα από στόμα σε στόμα.

«Η Ιστορία στο πιάτο πάει σχολείο» είναι ένα ολοκληρωμένο διαγενεακό πρόγραμμα, όπου η κουζίνα -ως κοινός τόπος- αλλά και η πρακτική επαφή με τη δημιουργία πιάτων και την αφήγηση ιστοριών, φέρνει στο ίδιο τραπέζι παιδιά, 8 – 12 ετών, με άτομα της ηλικίας των παππούδων και των γιαγιάδων τους, ανοίγοντας ένα πεδίο διάδρασης και δίνοντας αξία στις γεύσεις του παρελθόντος και τις ιστορίες που συνδέονται με αυτές. Απώτερος στόχος του προγράμματος είναι η καταγραφή της εμπειρίας και η δημιουργία ενός εγχειριδίου καλής πρακτικής που ως οδηγός θα κατευθύνει τους ενδιαφερόμενους στην αυτόνομη υλοποίηση του προγράμματος με νέες ομάδες στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας.

Οι στόχοι του προγράμματος είναι:

  • Η διαφύλαξη, η προβολή και η αξιοποίηση της παραδοσιακής γνώσης που αφορά τη μεσσηνιακή διατροφή.
  • Η ενεργοποίηση και η κοινωνική επανένταξη ατόμων 3ης και 4ης ηλικίας, με γνώσεις στη μεσσηνιακή διατροφή, μέσω μιας εκπαιδευτικής διαδικασίας.
  • Η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των παιδιών για τον γαστρονομικό πολιτισμό της Μεσσηνίας μέσω της διάδρασης με γηραιότερες γενιές.
  • Η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και του αισθήματος περηφάνειας ηλικιωμένων ατόμων με ιδιαίτερες γνώσεις στη μεσσηνιακή διατροφή.
  • Η αποτελεσματικότερη διάχυση και προβολή της διαγενεακής εκπαίδευσης.

Η δράση «Η Ιστορία στο πιάτο πάει σχολείο» αποτελεί συνέχεια της δράσης «Η Ιστορία στο Πιάτο» η οποία σχεδιάστηκε από το MedINA και υλοποιήθηκε με την υποστήριξη & τη συνεργασία του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου τον Νοέμβριο 2023, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Κυριών Πύλου και το Ι.Ε.Κ. ΟΡΙΖΩΝ Καλαμάτας. Το Δεκέμβριο του 2024 η  δράση «Η Ιστορία στο πιάτο πάει σχολείο» πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία  με τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Μαραθόπολης και το 10ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας.

Μοιραστείτε το

Σχετικές Δράσεις
Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Γυμνάσιο Φαλάνης