Η προώθηση των γευσιγνωστικών χαρακτηριστικών του ελαιολάδου σε παραδοσιακούς χώρους μαζικής εστίασης της Μεσσηνίας

2016

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΡΑΣΗΣ

Το ελαιόλαδο αποτελεί τη βάση της Μεσσηνιακής γαστρονομίας. Μαγειρεμένο ή ωμό υπάρχει πάντα τόσο στο τραπέζι της οικογένειας όσο και στις ταβέρνες και τα εστιατόρια. Σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις το ελαιόλαδο είναι παραγωγή της οικογένειας ή του ιδιοκτήτη της επιχείρησης. Οι επιχειρήσεις μαζικής εστίασης είναι ζωτικής σημασίας για την τουριστική οικονομία της περιοχής. Είναι οι πρεσβευτές της τοπικής αγροτικής παραγωγής με την έννοια ότι οι παραδοσιακές ταβέρνες και τα εστιατόρια είναι το σημείο συνάντησης των επισκεπτών με τα τοπικά προϊόντα.

Όσον αφορά στο ελαιόλαδο, το κύριο αγροτικό προϊόν της Μεσσηνίας, έχουν διαπιστωθεί δύο βασικά θέματα που συνδέονται με την ποιότητά του, ο τρόπος παρουσίασής του στο τραπέζι και η αποθήκευσή του. Το θέαμα ενός διάφανου μπουκαλιού πολλών χρήσεων στο τραπέζι είναι πάρα πολύ συνηθισμένο. Το ελαιόλαδο που προσφέρεται δεν ανταποκρίνεται στην ποιότητα που θα άξιζε της περιοχής μας, συνήθως σαν αποτέλεσμα κακής αποθήκευσης.

Επιπλέον, μια άλλη πτυχή που απορρέει από τις γευσιγνωστικές ιδιότητες του ελαιόλαδου και έχει ενδιαφέρον για τους επαγγελματίες του κλάδου είναι ο συνδυασμός των διαφορετικών ελαιόλαδων με τα διαφορετικά τρόφιμα.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ιδιοκτήτες και μάγειρες παραδοσιακών εστιατορίων και ταβερνών της περιοχής της Μεσσηνίας με σκοπό να τους παρουσιάσει την ποιότητα του ελαιόλαδου μέσα από τρεις οπτικές γωνίες:

• την αναγνώριση των γευσιγνωστικών χαρακτηριστικών του ποιοτικού ελαιόλαδου,
• τις ορθές πρακτικές αποθήκευσης και παρουσίασής του στο τραπέζι, και
• τις βασικές αρχές συνδυασμού του με διαφορετικά τρόφιμα.

Η δράση υλοποιήθηκε με τη μορφή διήμερων σεμιναρίων συνολικής διάρκειας 10 ωρών με μέγιστο αριθμό 10 εκπαιδευόμενων από τρεις αγροτουριστικές περιοχές της Μεσσηνίας και συγκεκριμένα την Καλαμάτα, την Καρδαμύλη και την Πύλο.

Μοιραστείτε το

Σχετικές Δράσεις
Calibrating panellists’ minds and palates
Γεωπονική συνάντηση σε Άγιο Νικόλαο και Σταυροπήγιο