Athena International Olive Oil Competition 2017 (ATHIOOC 2017)

2017

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΡΑΣΗΣ

Επιτυχημένη και ουσιαστική ήταν η τελετή απονομής μεταλλίων και ειδικών βραβείων του διεθνούς διαγωνισμού ελαιολάδου «Athena», που συνοδεύτηκε από τη μεγαλύτερη γευσιγνωστική παρουσίαση ελαιολάδων που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα. Διεξήχθη το Σάββατο 22 Απριλίου στο ξενοδοχείο King George II με την παρουσία μεγάλου μέρους των Ελλήνων βραβευμένων ελαιοπαραγωγών και απρόσμενα πολλές παρουσίες από το εξωτερικό. Κάποιοι μάλιστα εξ αυτών είναι εξαιρετικά σημαντικοί στην παγκόσμια ελαιοπαραγωγή. Αυτοί, αλλά και άλλοι επισκέπτες, επαγγελματίες εστίασης, πώλησης τροφίμων, δημοσιογράφοι κ.ά., καθώς και ελαιόφιλοι καταναλωτές, περισσότερα από 250 άτομα, είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τα 175 διακεκριμένα ελληνικά και ξένα ελαιόλαδα, ανάμεσά τους και κορυφαία του κόσμου.

Εκτός από τους  Έλληνες ελαιοπαραγωγούς που ήρθαν στην απονομή μεταλλίων και διακρίσεων του Athena International Olive Oil Competition (ATHIOOC 2017) από κάθε γωνιά της Ελλάδας, στην τελετή παρέστησαν ελαιοπαραγωγοί από τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία και την Τουρκία. Κατέδειξαν έτσι τη σημασία που δίνουν στο διαγωνισμό Athena, που επιβεβαιώθηκε εξάλλου και από τη φετινή αύξηση δειγμάτων από το εξωτερικό (πάνω από 200% σε σχέση με της περσινής, πρώτης διοργάνωσης). Ανάμεσά τους ήταν και ο Paolo Bonomelli, κορυφαίος ελαιοπαραγωγός από το Βένετο της Ιταλίας, σταθερά με πλήθος διακρίσεων στους μεγαλύτερους διαγωνισμούς ελαιολάδου του κόσμου. Και τα τρία ελαιόλαδα του κ. Μπονομέλι που συμμετείχαν φέτος στον ATHIOOC διακρίθηκαν με το Μεγάλο Χρυσό Μετάλλιο (απέσπασαν δηλαδή βαθμολογίες πάνω από το 95%), ενώ το ελαιόλαδό του με την εμπορική ονομασία «TreFórt», κρίθηκε, όπως και πέρυσι, το καλύτερο ελαιόλαδο του διαγωνισμού. Το μετάλλιο στον Ιταλό ελαιοπαραγωγό απένειμε και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

Έτσι, ο Athena, από τη 2η μόλις διοργάνωσή του, εδραιώνεται στο παγκόσμιο ελαϊκό γίγνεσθαι, αλλά και εκπληρώνει βασικούς στόχους του: συμβολή στην ποιοτική βελτίωση της ελληνικής ελαιοπαραγωγής, στην αναβάθμιση της εικόνας του ελληνικού ελαιολάδου, στην προβολή και τις πωλήσεις των ελληνικών βραβευμένων ελαιολάδων σε Ελλάδα και διεθνώς.

Αξίζει να σημειωθούν τα λόγια μια ελαιόφιλης καταναλώτριας, που συγκινημένη και ενθουσιασμένη δήλωσε: «Ήταν πολύ γλυκό να βλέπει κανείς ανθρώπους που ασχολούνται γενιές και γενιές με την ελιά να έχουν βάλει τα καλά τους και να έρχονται από κάθε γωνιά της Μεσογείου, λάμποντας από περηφάνια, για να παραλάβουν το βραβείο τους. Νομίζω ότι είναι πολύ σπουδαίος θεσμός αυτός του Athena, ότι ήταν εξαιρετικά έξυπνο να πατήσει κανείς στην ιδέα ενός διαγωνισμού στη χώρα που γέννησε το λάδι. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες των ελαιοπαραγωγών».

Ο διαγωνισμός Athena International Olive Oil Competition οργανώθηκε φέτος στη Costa Navarino Μεσσηνίας, με τη συμμετοχή 295 δειγμάτων, το 47% των οποίων προέρχονταν από το εξωτερικό και κριτική επιτροπή αποτελούμενη κατά τα 2/3 από αναγνωρισμένους ξένους κριτές.

Διεξήχθη με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου. Άλλοι χορηγοί ήταν ο Δήμος Τριφυλίας, η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο Δήμος Πύλου-Νέστορος, η εταιρεία Vamvakas, (μηχανήματα καλλιέργειας ελαιώνα) και η εταιρεία Yoleni’s (Νο 1 e-shop ελληνικών προϊόντων γαστρονομίας).

Μοιραστείτε το

Σχετικές Δράσεις
Η χαρτογράφηση των γευσιγνωστικών χαρακτηριστικών της Κορωνεικής ποικιλίας στη Μεσσηνία
«Εξάγοντας ποιοτικά αγροτικά προϊόντα 2014»